Produkty zbożowe są dla wielu osób mieszkających na całym świecie podstawowym elementem diety. Są one bardzo popularne również w Polsce. Konsumenci mają wysokie wymagania, jeżeli chodzi o jakość produktów. Firmy działające w branży przetwórstwa żywności wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i stosują najnowocześniejsze technologie, jakie są obecnie dostępne.
Wśród nich znajduje się również ekstruzja. Stosuje się ją m.in. w procesie produkcji płatków śniadaniowych. Polega to na zgnieceniu żywności przez specjalnie do tego celu zaprojektowane urządzenie. Zgniatanie trwa do momentu uzyskania półpłynnej masy. Kolejny etap ekstruzji to przeciskanie tej masy przez szczelinę o niewielkich rozmiarach. Odbywa się to w wysokiej temperaturze i przy dużym ciśnieniu. Dzięki ekstruzji można osiągnąć znacznie wyższy poziom trwałości produktów spożywczych i taki jest właśnie cel jej stosowania. Ekstruzji można poddać zdecydowaną większość zbóż uprawianych przez człowieka. Jako przykłady jej stosowania można podać żywność podawaną żołnierzom. Ekstruzja (zobacz tu więcej) jest też stosowana w przypadku produkcji żywności o specjalnym przeznaczeniu, np. takiej, która jest przekazywana osobom zamieszkującym teren objęty klęską żywiołową. Niektórzy naukowcy proponują wykorzystać tą technologię w celu zapewnienia dostępu do pożywienia uczestnikom planowanych na najbliższe dziesięciolecia misji kosmicznych, np. na Marsa.
Firma Consfood zajmuje się ekstruzją już od ponad 20 lat. W tej branży zdobyła sobie szacunek ze strony klientów oraz uznanie tych przedsiębiorców, którzy mieli okazję z nią współpracować. Decydując się na kontakt z Consfood bądź pewien, że masz do czynienia ze specjalistami posiadającymi odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Consfood jest w stałym kontakcie ze specjalistami działającymi w branży związanej z ekstruzją. Masz pytania? Zadzwoń lub napisz. Otrzymasz szczegółową odpowiedź na każde z nich.